Ta vare på huden din

Ta vare på huden din

Huden er kroppens største organ og har flere livsviktige oppgaver1. Derfor er det viktig at du behandler den på riktig måte ved å beskytte, rengjøre og tilføre fuktighet. Starter du å passe på huden allerede i tidlig alder, får du igjen for det resten av livet. 

Barn og unge har sjelden hudproblemer og mange lar derfor være å ta vare på den i tidlig alder. Mange tenker at tørr hud eller solbrenthet ikke skader. Konsekvensen kan være at man først i voksen alder blir oppmerksom på hvilke skader dette har påført huden, og da har skaden allerede skjedd.  

Derimot er det aldri for sent å begynne å ta vare på huden, og det er noen viktige huskeregler:

Beskytt huden mot for mye sol4

Du bør ta på alvor hvilke skader overdrevet soling kan påføre huden. Jo flere ganger du har brent deg i solen, jo høyere er risikoen for å utvikle malignt melanom, føflekkreft4. Overdreven soling fører også til at huden aldres raskere fordi bindevevet blir skadet og du får rynker. Huden mister sin elastisitet og du kan få pigmentflekker i huden1

Når du er ute er det viktig å bruke solkrem med høy solfaktor, holde deg i skyggen og bruke luftige klær og solhatt som beskyttelse. 

Rengjør forsiktig

For mye såpe kan tørke ut og irritere huden. Huden inneholder naturlig fuktighet og mykgjørende stoffer som beskytter mot fremmedlegemer og mikroorganismer. Du bør derfor være forsiktig med mye såpe dersom du har tørr og følsom hud, da såpen kan vaske bort en del av det naturlige fettlaget. 

Jo mer du prøver å vaske bort det fete, jo mer vil hudens talgkjertler arbeide for å erstatte fettet. Det beste er derfor å bruke en rengjøringslotion som inneholder fett eller et ansiktsvann som ikke inneholder alkohol. 

Rengjør huden forsiktig

Fuktighet og mykgjøring

For at huden ikke skal miste sin elastisitet og eldes for tidlig, er det viktig at den ikke blir for tørr. Ved uttørring produseres mer talg noe som igjen kan føre til problemer med akne.

En tørr og irritert hud trenger fuktighet, og det er viktig å velge produkter som passer din hudtype. Du bør tenke på at det er forskjell mellom fete kremer for veldig tørr hud og kremer som virker fuktighetsgjørende. 

For en tørr hud anbefales et produkt med mer mykgjørende innhold, mens en normal til blandet hud trenger et lettere produkt med mer fuktighet. Også barn behøver å smøres inn med mykgjørende og fuktighetsgivende produkter etter de har badet eller dusjet. Det er også bra å bruke en dusj- eller badeolje eller milde rengjøringsprodukter. 

Glem ikke å undersøke huden din!

Huden kan rammes av ulike lidelser, både milde og alvorlige. Som en del av din egen hudomsorg kan det være bra og av og til undersøke deg selv. Klikk på lenken nedenfor for å lære deg hvordan du kan utføre en slik undersøkelse

Referanser

¹Store medisinske leksikon- hud &dermatologi

⁴ Kreftforeningen.no, oppdatert 23.10.2017

Informasjonen som gis på våre nettsider er av generell karakter og kan ikke erstatte rådgiving av lege eller annet kvalifisert helsepersonell