Slik sjekker du huden din | Hudguide
Kontroller huden din

Kontroller huden din – en viktig selvundersøkelse

Hudkreft er den formen for kreft som øker hurtigst i Norge.3 I tillegg til å beskytte deg mot solen, er det viktig at du regelmessig undersøker om huden og fødselsmerkene dine har forandret seg1.

Hudkreftformen malignt melanom oppstår i hudens pigmentceller. Sykdommen kan oppstå i føflekker eller fødselsmerker, men den kan også starte direkte i huden4

De fleste som får malignt melanom blir friske, men jo tidligere den oppdages jo større sjanse er det for å bli helbredet4

Det finnes også andre typer hudkreft som er vanligere enn malignt melanom. Den vanligste formen er basalcellekreft som er en relativt mild form for hudkreft. Denne krefttypen sprer seg i prinsipp aldri til andre deler av kroppen, men må alltid behandles5.

En annen type hudkreft er plateepitelkreft. Den dannes ofte på steder som ikke er dekket av klær6. Denne krefttypen kan spre seg og tumorene fjernes derfor alltid. Risikoen for plateepitelkreft øker jo eldre vi blir7

Aktinisk keratose er en kronisk solskade i det ytterste hudlaget. Du er mer utsatt for aktinisk keratose hvis du er mye ute i solen. Akkurat som plateepitelkreft opptrer aktinisk keratose oftest i ansiktet, på hodet til menn med lite hår og på håndryggen2

Dette skal du se etter

En pigmentforandring som vokser, eller et eksisterende fødselsmerke eller føflekk som endrer farge, størrelse eller form kan være et første varseltegn1. Et annet symptom kan være et fødselsmerke eller føflekk som begynner å klø eller blø. Melanomflekker er i utgangspunktet flate og brune, eller sorte med ujevn pigmentering og form. Vorteliknende eller hårete merker er normalt ikke et tegn på kreft.

Om du oppdager føflekker eller fødselsmerker som har vokst eller forandret seg på andre måter, kan du ta kontakt med fastlegen. I de fleste tilfeller er det andre hudforandringer enn malignt melanom, men det er viktig å undersøke slik at kreft kan utelukkes.

Slik undersøker du deg selv i 8 trinn

Trinn 1

Begynn med å undersøke ansiktet, spesielt nesen, lepper, munn og ører – frem og tilbake. Pass på å bruke et godt speil i godt lys slik at du kan se alle detaljer. 

Trinn 2

Gå gjennom hodebunnen ved hjelp av speil og kam. Vær nøye og forsøk å komme til på alle steder av hodebunnen. Se om du kan få noen til å hjelpe deg!

Trinn 3

Undersøk hendene dine. Oversiden, håndflaten, mellom fingrene og under neglene. Undersøk også over- og undersiden av underarmene. 

Trinn 4

Still deg foran et helfigurspeil og undersøk underarmene. Begynn ved albuene og jobb deg oppover.

Trinn 5

Stå foran helfigurspeilet og se på halsen og brystet. Kvinner må huske å se på huden under brystene. 

Trinn 6

Når du skal undersøke ryggen trenger du både et helfigurspeil og et håndspeil. Still deg med ryggen mot helfigurspeilet og bruk håndspeilet for å se på nakken, skuldre og øvre del av ryggen.

Trinn 7

Stå fortsatt foran helfigurspeilet og se på nedre del av ryggen, rumpa og bena. 

Trinn 8

Sett deg på en stol og bruk håndspeilet for å undersøke rundt bekkenet. Kontroller deretter fremsiden av bena, føttene og til slutt over- og undersiden av føttene samt mellom tærne. 

Referanser

1: Kreftforeningen.no, Hudkreft, Oppdatert 15. november.2019

2: Store medisinske leksikon-Medisin-Dermatologi-solar keratose, skrevet av: Tor Langeland, sist oppdatert: 24. januar 2019

3: Kreftforeningen.no, Sol, solarium og kreft

4: NHI.no - Føflekkreft - malignt melanom, sist oppdatert 11.02.2019

5: NHI.no – Basalcellekreft, sist oppdatert 08.03.2019

6: NHI.no – Hudkreft, basalcelle- og plateepitelkreft, sist oppdatert 11.01.2018

7: NHI.no – plateepitelkreft  sist oppdatert 11.03.2019

 

Informasjonen som gis på våre nettsider er av generell karakter og kan ikke erstatte rådgiving av lege eller annet kvalifisert helsepersonell

Mylan Logo

Du forlater nå hudguide.no

Ved å klikke på "fortsett" nedenfor, forlater du dette nettstedet og vil komme til et annet nettsted der det kan være en tredjepart som er ansvarlig for innholdet.
Sist oppdatert den:  01.12.2020