Kan man behandle arr? | Hudguide
Behandlingsalternativer

Behandlingsalternativ

Ved behandling er målet at arret skal bli mindre synlig. Det finnes ulike typer av behandlinger. Få produkter har vist effekt i kliniske tester1.

Behandlingsmuligheter

Silikongel

Silikon er en effektiv metode for å forebygge og behandle arr. En ny publikasjon1 fra international Advisory Panel on Scar Managment ( internasjonal rådgivende gruppe for arrbehandling), anbefaler en gruppe hudspesialister bruk av av silikongel til behandling av ulike typer arr. Dermatologer og plastikk-kirurger har lenge brukt silikon som en effektiv behandling mot arr. 2

Det finnes ulike formuleringer med silikon som har ulike fordeler. Gel er en formulering som naturlig fyller ut og dekker ujevnheter i arret og den omkringliggende hud. Gelen er elastisk og gjør at bevegelige kroppsdeler enkelt kan behandles.

Injeksjoner med kortikosteroider

Injeksjoner med kortikosteroider reduserer vevet ved arrdannelse. Arret blir jevnere og tynnere.

Trykkbandasje

Et kontinuerlig trykk på arret kan gi en positiv effekt på arrdannelsen. Det er spesielt bra når skadene er store og dekker større hudområder, feks ved brannskader. Trykkbandasje må brukes i flere måneder for å oppnå et godt resultat.

Laser

Det finnes ulike typer av laserteknikk for behandling av arr. Laser kan kombineres med andre behandlingsalternativer for en optimal langtidseffekt.

Kirurgi

Arr kan fjernes ved operasjon. Operasjon kan også kombineres med andre behandlingsalternativer for en optimal langtidsseffekt.

Kryoterapi

Tykke arr eller keloider kan fryses bort med flytende nitrogen, kryoterapi. Brukes mest på mindre arr.

Abrasjon (sliping)

Arr kan slipes og jevnes ut- abrasjon. Denne type behandling kan være smertefull og må gjennomføres i flere omganger.

Referanser

1. Mustoe TA et al. Plast Reconstr Surg 2002;110:560-571 

2. Bayat A et al. BMJ 2003;326:88-92

Informasjonen som gis på våre nettsider er av generell karakter og kan ikke erstatte rådgiving av lege eller annet kvalifisert helsepersonell

Mylan Logo

Du forlater nå hudguide.no

Ved å klikke på "fortsett" nedenfor, forlater du dette nettstedet og vil komme til et annet nettsted der det kan være en tredjepart som er ansvarlig for innholdet.
Sist oppdatert den:  01.12.2020