Soleksem | Hudguide
Soleksem

Soleksem

Soleksem er en reaksjon på solens UV-stråler. Det er vanlig nå på vår og forsommer når huden er blekest, eller når man drar til utlandet og utsettes for sterkere sol enn det man er vant til. Dette skyldes at huden ikke utsettes for sterk sol på vinteren og nå blir utsatt for sol igjen. Ofte får man soleksem etter å ha brent seg kraftig for så å begynne å sole seg igjen. Mennesker med lys og følsom hud får oftere problemer enn andre og symptomene på soleksem kan gjerne komme flere dager etter du har solt deg. ²³

Symptomer på soleksem 

Soleksem vises som røde prikker eller blemmer som oppstår etter soling. Man kan få svie og bli rød. I mange tilfeller blir utslettet flammende og klør kraftig. Det er vanlig å få soleksem i ansikt, på armene og brystet, men soleksem kan oppstå over hele kroppen. Man rammes oftere i ansiktet fordi det ikke er beskyttet av klær og huden er tynnere og mer følsom.

Mennesker med lys og følsom hud har større risiko både for soleksem og hudkreft på grunn av sin hudtype.²⁹ Det finnes ulike hudtyper med ulike forutsetninger som du kan lese mer om her på Hudguide.

Behandling av soleksem 

Dersom man unngår å være i solen, vil soleksemet forsvinne av seg selv i løpet av en uke. Man må selvfølgelig tenkte seg om før man brenner seg og bruke høy solfaktor og unngå solen mellom klokka 12 og 15  på dagen når sola er som sterkest. Dette gjelder spesielt dersom man har følsom eller lys hud.²⁹

Om man har kraftig soleksem bør man ta kontakt med fastlege.²³ Man bør også ta kontakt med fastlege dersom man har en solskade som er større enn en håndflate. 

Andre typer eksem

Referanser

²³ Norsk legemiddelhåndbok. Legemiddelhandboka.no

²⁹ Kreftforeningen.no

Informasjonen som gis på våre nettsider er av generell karakter og kan ikke erstatte rådgiving av lege eller annet kvalifisert helsepersonell

 

Soltest

Test solvanene dine!

Ved å svare på spørsmålene i vår soltest, får du svar på om du soler deg forsvarlig eller om du bør endre dine solvaner.

Ta testen her!

Mylan Logo

Du forlater nå hudguide.no

Ved å klikke på "fortsett" nedenfor, forlater du dette nettstedet og vil komme til et annet nettsted der det kan være en tredjepart som er ansvarlig for innholdet.
Sist oppdatert den:  01.12.2020