Hvordan tar man best vare på huden? | Hudguide
Ta vare på huden din

Ta vare på huden din

Huden er kroppens største organ og har flere livsviktige oppgaver1. Derfor er det viktig at du behandler den på riktig måte ved å beskytte, rengjøre og tilføre fuktighet. Starter du med å passe på huden allerede i tidlig alder, får du igjen for det senere i livet.

Barn og unge har sjelden hudproblemer og mange lar derfor være å ta vare på den. Mange tenker at tørr hud eller solbrenthet ikke skader. Konsekvensen kan være at man først i voksen alder blir oppmerksom på hvilke skader dette har påført huden, og da har skaden allerede skjedd.

Det er derimot aldri for sent å begynne å ta vare på huden, og her er noen viktige huskeregler:

Beskytt huden mot for mye sol

Du bør ta på alvor hvilke skader overdrevet soling kan påføre huden2. Jo flere ganger du har brent deg i solen, jo høyere er risikoen for å utvikle malignt melanom, føflekk-kreft2. Overdreven soling fører også til at huden eldes raskere fordi bindevevet blir skadet og du får rynker. Huden mister sin elastisitet og du kan få pigmentflekker i huden1.  

Når du er ute er det viktig at du bruker solkrem med høy solfaktor, holder deg i skyggen og bruker luftige klær og solhatt som beskyttelse.  

Rengjør forsiktig

For mye såpe kan tørke ut og forstyrret hudens og slimhinners naturlige bakterieflora og fuktighetsbalanse.3 Du bør derfor være forsiktig med mye såpe dersom du har tørr og følsom hud, da såpen kan vaske bort en del av det naturlige fettlaget.

Rengjør huden forsiktig

Fuktighet og mykgjøring

En tørr og irritert hud trenger fuktighet, og det er viktig å velge produkter som passer din hudtype. Du bør tenke på at det er forskjell mellom fete kremer for veldig tørr hud og kremer som virker fuktighetsgjørende. 

Glem ikke å undersøke huden din!

Huden kan rammes av ulike lidelser, både milde og alvorlige. Som en del av din egen hudomsorg kan det være bra at du av og til undersøker deg selv. Klikk på lenken nedenfor for å lære om hvordan du kan utføre en slik undersøkelse

Du forlater nå hudguide.no

Du forlater nå den norske Viatris siden for et annet Viatris-tilknyttet nettsted eller tredjepartsnettsted som er ansvarlig for innholdet, inkludert overholdelse av retningslinjene som gjelder i visse områder. Koblinger til Viatris tilknyttede nettsteder og tredjeparts nettsteder tilbys som en ressurs for våre besøkende og kan ikke styres av de samme forskriftskrav som gjelder for dette nettstedet. Tilknyttede tredjeparts nettsteder er underlagt deres egne vilkår og kunnskaper og praksis om databeskyttelse. Hvis dette tredjeparts nettsted er underlagt andre lands lover, kan forskriftskrav, krav til databeskyttelse eller medisinsk praksis avvike mellom land, og informasjonen som er gitt der, er kanskje ikke egnet for bruk i ditt land.
Sist oppdatert den:  01.08.2022