Ulike typer arr? | Hudguide
Ulike typer arr

Ulike typer arr

Arr kan bli tykke (hypertrofiske arr) eller vokse og dekke et større område enn det opprinnelige området (keloider). Form og størrelse på arret kommer blant annet an på arvelige anlegg og hvor på kroppen såret er. Arr er mer synlig på mennesker som har mørk eller veldig lys og rosaaktig hud. Risikoen for synlige arr er større på visse hudområder, som f.eks. skuldre og bryst. Arr kan, avhengig av størrelse og hvor arret er, begrense bevegeligheten og gi en strammende følelse.

Hypertrofiske arr

Hypertrofiske arr er mer vanlig hos unge mennesker, de er også vanlig etter brannskader og hos personer med mørk hud. Arret er vanligvis rødt, tykt og forhøyet, og kan forårsake kløe eller smerte. Det vokser kun i det opprinnelige sårområdet. Hypertrofiske arr oppstår ofte noen uker etter at skaden har skjedd og kan leges på naturlig måte, selv om denne prosessen kan ta opptil ett år eller mer. 

Keloider

Keloider kan oppstå i alle aldre, men tenderer å utvikles lettere hos ungdom og de med mørk hud. De er tykke, runde og uregelmessig med arrvev som brer seg utenfor det opprinnelige sårområdet. De er ofte røde og mørke i forhold til huden rundt. Det kan ta flere måneder etter skaden før kelodiet oppstår, og de kan forverres under graviditet. 

Atrofiske arr

Atrofiske arr er små, runde fordypninger som ligger under hudoverflaten. Arret blir til når tilhelingsprosessen blir avbrutt og utilstrekkelig med nytt bindevev dannes etter f.eks. akne eller vannkopper. 

Du forlater nå hudguide.no

Du forlater nå den norske Viatris siden for et annet Viatris-tilknyttet nettsted eller tredjepartsnettsted som er ansvarlig for innholdet, inkludert overholdelse av retningslinjene som gjelder i visse områder. Koblinger til Viatris tilknyttede nettsteder og tredjeparts nettsteder tilbys som en ressurs for våre besøkende og kan ikke styres av de samme forskriftskrav som gjelder for dette nettstedet. Tilknyttede tredjeparts nettsteder er underlagt deres egne vilkår og kunnskaper og praksis om databeskyttelse. Hvis dette tredjeparts nettsted er underlagt andre lands lover, kan forskriftskrav, krav til databeskyttelse eller medisinsk praksis avvike mellom land, og informasjonen som er gitt der, er kanskje ikke egnet for bruk i ditt land.
Sist oppdatert den:  01.08.2022