Psoriasis - for helsepersonell
Psoriasis

Psoriasis

Psoriasis er en kronisk hudsykdom med et forløp som varierer fra lett psoriasis, der pasienten ikke nødvendigvis merker sykdommen, til alvorlig psoriasis som kan være sosialt invalidiserende.

Psoriasis smitter ikke og kan ramme mennesker i alle aldre, men starter normalt mellom 10 og 30-års alderen. Omkring 30 prosent av psoriasispasientene utvikler såkalt psoriasisartritt i flere av kroppens ledd. Diagnosen psoriasis stilles ut i fra sykdomsbildet. Det finnes ingen blodprøve som kan stille diagnosen og man har sjelden nytte av hudprøver, derfor kan diagnosen av og til være vanskelig og usikker å stille. Det er en større forekomst av hjerte-kar-sykdommer og diabetes ved moderat og alvorlig psoriasis. Men bør derfor unngå overvekt, dårlig kosthold og nikotinbruk. Mosjon er viktig. 

Årsaken til psoriasis

Psoriasis er en arvelig sykdom, men man kan ha anlegg uten å ha klare symptomer.

Utsettes du for ett eller flere av en rekke av stimuli, som f.eks. halsbetennelse forårsaket av streptokokker, visse legemiddel (først og fremst betablokker mot høyt blodtrykk og hjerterytmeforstyrrelser) eller en lokal hudirritasjon eller hudtilstand, kan det utløse et psoriasisutbrudd om du har de nødvendig anleggene. Muligens kan også stress påvirke varianter av sykdommen og øke kløen, selv om stress i forbindelse med psoriasis er overvurdert.

Vanlige symptomer

Plakkpsoriasis er den vanligste formen for psoriasis og kan ramme hele kroppen, men spesielt albuer, knær, rumpe og hodebunn. Det er vanlig at psoriasisflekker oppstår i arr eller sår.

Neglepsoriasis viser seg ofte som små fordypninger i neglen, men også som fortykkelser og med flekker. Den blir ofte forvekslet med neglesopp, noe som kan utelukkes ved hjelp av dyrking. Neglepsoriasis kan være vanskelig og skjemmende, og det finnes ingen effektiv behandling bortsett fra systemisk behandling.

Psoriasis kan forekomme i hudfolder som armhuler, under brystet og i lysken. Istedenfor flassende hudutslett er det røde irriterte plakk.

«Guttat psoriasis» er en spesiell variant av psoriasis som ofte kan utløses av halsbetennelse, med dråpeliknende flassende flekker over hele kroppen.

Psoriasis i hodebunnen kan forveksles med flass (seborroisk eksem). Av og til kan psoriasis fra hodebunn spre seg til ansiktet og huden nær hodebunn, men sjelden til midt i ansiktet. Tørre flekker på øyelokket er ganske vanlig.

Ved pustulosis palmoplantaris (PPP) har man hvite ”blemmer”  (som ikke inneholder bakterier) på håndflater og fotsåler. Denne varianten rammer nesten utelukkende de som røyker.

Ved psoriasis forekommer normalt moderat kløe, men den kan i noen tilfeller være alvorlig.

Behandling av psoriasis

Behandling med sol eller ultrafiolett lys ved hudklinikker, lindrer de fleste med psoriasis. Vanlig solarium lindrer ikke.

Vitamin D i kombinasjon med kortison utvortes er grunnbehandlingen ved vanlig plakkpsoriasis.

Lokale kortisonpreparater i ulike styrker er egnet til ansikt, hudfolder, hodebunn eller ved sterk kløe.

Tjæreholdige produkter for utvortes behandling er først og fremst effektivt ved guttat psoriasis.

Fuktighetskremer er ofte egnet som et tillegg eller som eneste behandling ved mild psoriasis.

Systemisk behandling ved alvorlig psoriasis, er ofte immunhemmende og immunmodulerende midler. De vanligste preparatene er Methotrexat (lavdose ”cellegift”), Neotigason (A-vitaminderivat), Sandimmun eller biologiske legemidler. 

Du forlater nå hudguide.no

Du forlater nå den norske Viatris siden for et annet Viatris-tilknyttet nettsted eller tredjepartsnettsted som er ansvarlig for innholdet, inkludert overholdelse av retningslinjene som gjelder i visse områder. Koblinger til Viatris tilknyttede nettsteder og tredjeparts nettsteder tilbys som en ressurs for våre besøkende og kan ikke styres av de samme forskriftskrav som gjelder for dette nettstedet. Tilknyttede tredjeparts nettsteder er underlagt deres egne vilkår og kunnskaper og praksis om databeskyttelse. Hvis dette tredjeparts nettsted er underlagt andre lands lover, kan forskriftskrav, krav til databeskyttelse eller medisinsk praksis avvike mellom land, og informasjonen som er gitt der, er kanskje ikke egnet for bruk i ditt land.
Sist oppdatert den:  01.08.2022