Plateepitelkreft - informasjon for helsepersonell
Plateepitelkreft

Plateepitelkreft

Antall tilfeller av plateepiltekreft i huden er økende

Antall tilfeller av plateepiltekreft i huden er økende, og er den nest vanligste formen for maligne  hudkrefttyper i Norge etter basaliom. Risikoen for å rammes av plateepitelkreft øker med stigende alder. Det er uvanlig å bli rammet av plateepitelkreft før 40-årsalderen. Barn og ungdom blir aldri rammet, og flere menn enn kvinner får kreftformen. Spesielle former for plateepitelkreft er livmorhalskreft og peniskreft. Disse krefttypen beskrives ikke her da de ikke er forårsaket av UV-stråling. 

Plateepitelkreft forekommer i ulike stadier. I tidlig stadium av plateepitelkreft vokser svulsten på overflaten, men den har foreløpig ikke spredt seg til det nedre lag i huden. I en senere fase vokser plateepitelkreften ned i lærhuden. Sykdommen forekommer ofte på hudområder som naturlig utsettes for mye sol, som f.eks. ansiktet, issen, bryst og håndrygg.

Plateepitelkreft vokser mer aggressivt enn basalcellekreft, spesielt på ører og lepper. Plateepitelkreft kan metastasere. 

Les mer om plateepitelkreft

Mylan Logo

Du forlater nå hudguide.no

Ved å klikke på "fortsett" nedenfor, forlater du dette nettstedet og vil komme til et annet nettsted der det kan være en tredjepart som er ansvarlig for innholdet.
Sist oppdatert den:  01.08.2022