Behandling av basalcellekreft - for helsepersonell
Behandling

Behandling av basaliom

Det finnes ulike behandlingsmuligheter ved basalcellekreft. For å minimere risikoen for at svulsten vokser ytterligere og ødelegger underliggende vev eller brusk, behandles basaliom alltid så raskt som mulig. Hvilken type behandling som benyttes, avhenger av hvilken type, størrelse og hvor på kroppen basaliomet sitter. De fleste blir kvitt basaliomet etter behandling, men det er risiko for tilbakefall. 

Det er viktig å velge en behandlingsmetode som gir liten risiko for tilbakefall.

Operasjon

Etter lokalbedøvelse opereres basaliomet bort med en skalpell. Legen skjærer helt enkelt svulsten bort fra huden med noen millimeters margin rundt hele svulsten. Deretter sys huden sammen. Biten som skjæres bort sendes alltid inn til mikroskopisk analyse for å sjekke at hele svulsten er borte. Mohs kirurgi kan benyttes ved høyrisiko tumorer. 

Skraping

Under lokalbedøvelse skrapes basaliomet bort. Etter at legen har skrapet bort de synlige delene av svulsten, brennes eller frysebehandles såret for at eventuelle igjenværende kreftceller skal bli borte. Vevet som skrapes bort sendes alltid inn til mikroskopisk analyse for å få svar på hva slags type svulst det er. Med denne metoden er det ikke gitt at hele svulsten blir borte.

Krem

Pasienten behandler selv basaliomet ved å påføre en immunstimulerende krem. Det skjer en reaksjon i svulsten og i huden rundt, deretter forsvinner basaliomet etter noen uker.   

Stråling

Basaliomet behandles i løpet av noen uker med gjentatte små doser stråling. 

PDT – fotodynamisk terapi 

Hos spesialisten påføres en salve over svulsten som øker lysfølsomheten hos kreftcellene. Etter en tids venting, belyses svulsten med rødt lys. 

Les mer om basaliom

Mylan Logo

Du forlater nå hudguide.no

Ved å klikke på "fortsett" nedenfor, forlater du dette nettstedet og vil komme til et annet nettsted der det kan være en tredjepart som er ansvarlig for innholdet.
Sist oppdatert den:  01.08.2022