Behandling

Behandling av plateepitelkreft

Plateepitelkreft behandles alltid så raskt som mulig for å minske risikoen for at svulsten vokser og ødelegger huden rundt eller sprer seg ¹ ⁸ . 

Den absolutt vanligste formen for behandling er at tumoren skjæres bort med god margin med en skalpell. Hudbiten sendes alltid inn til mikroskopisk analyse for å forsikre at hele svulsten er borte. Ved plateepitelkreft på hode og hals kan det være vanskelig å skjære bort svulsten. Da kan det bli behov for omfattende rekonstruktiv plastikk kirurgi ettersom det ikke er mulig å skjære bort hele tumoren med god nok margin. ¹ ⁸

Det er gode prognoser ved plateepitelkreft, metastasering skjer ofte etter langt tid, nesten alle helbredes ved tidlig behandling¹ ⁸ . Likevel er det en sjanse for at ny plattepitelkreft kan dukke opp på et annet hudområde.

For å minimere risikoen for tilbakefall av plateepitelkreft, bør soleksponering unngås¹. Å unngå sol er viktig siden plateepitelkreft har oppstått på solskadet hud og dermed er det klokt å ikke utsette huden for ytterligere soling.

Forebygging av plateepitelkreft ¹

Den mest effektive måten å forebygge plateepitelkreft på, er å beskytte seg mot solstrålene – og fremfor alt sørge for å ikke bli solbrent. Særlig er dette viktig for barn ettersom barnets hud er veldig følsom for sol. 

Barn som eksponeres for mye sol har en høyere risiko for å rammes av hudkreft senere i livet. 

Lyshudete mennesker er mer følsom for solstrålene. De rammes lettere av plateepitelkreft og andre hudkreftformer. For dem er det veldig viktig å beskytte seg mot solen. 

Når plateepitelkreft oppstår, må den alltid behandles.

Les mer om plateepitelkreft

Referanser

¹ Kreftforeningen.no

⁸ Braun- Falco et al. Dermatology, Springer Verlag, second edition 2000: Squamous Cell Carcinoma, 1469-72.


Informasjonen som gis på våre nettsider er av generell karakter og kan ikke erstatte rådgiving av lege eller annet kvalifisert helsepersonell

Soltest

Test solvanene dine!

Ved å svare på spørsmålene i vår soltest, får du svar på om du soler deg forsvarlig eller om du bør endre dine solvaner.

Ta testen her!

mIcon_acne

Hva er kviser og hudormer?

Kviser er en vanlig hudsykdom som kommer av betennelse i talgkjertlene som igjen fører til kviser og hudormer.

Les mer her