Symptomer og årsaker

Symptomer ved basaliom

Den vanligste formen for basaliom er en rød flekk eller knuteformer i huden. Basaliom oppstår hyppigst på hudområder som utsette for solstråler som f.eks. ansikt, isse, bryst og håndrygg. Dessuten opptrer basaliom ofte på torso (kropp) og ben, områder som aktinisk keratose sjelden oppstår i. Basaliomet vokser sakte, men etter hvert dannes ofte sår som kan leges for så å komme tilbake, altså et sår som ikke blir bra over tid.

Årsaker til basaliom

Den absolutt største årsaken til basaliom, er soleksponering. Derfor oppstår basaliom som regel på områder som naturlig utsettes for soleksponering, som ansikt, isse, bryst og håndrygg. Basaliom er en relativt snill form for kreft, men krever alltid behandling. 

Andre faktorer er for eksempel arvelighet, ettersom basaliom også kan oppstå i hudområder som ikke er utsatt for solstråler. Basaliomet kan også forekomme i kroniske sår og i områder rundt en kronisk betennelse. 

Det beste du kan gjøre for å unngå basaliom, er å beskytte deg mot solens stråler. Om basaliomet allerede har oppstått, kreves alltid behandling. 

Les mer om basaliom

Referanser

¹ Kreftforeningen.no

Informasjonen som gis på våre nettsider er av generell karakter og kan ikke erstatte rådgiving av lege eller annet kvalifisert helsepersonell

mIcon_acne

Hva er kviser og hudormer?

Kviser er en vanlig hudsykdom som kommer av betennelse i talgkjertlene som igjen fører til kviser og hudormer.

Les mer her