Behandling

Behandling av basaliom

Det finnes ulike behandlingsmuligheter ved basaliom¹. For å minimere risikoen for at svulsten vokser ytterligere og ødelegger underliggende vev eller brusk, behandles et basaliom alltid så raskt som mulig. Hvilken type behandling som benyttes, avhenger av type basaliom¹, størrelse og hvor på kroppen basaliomet sitter. De fleste blir kvitt basaliomet etter behandling, men det er risiko for tilbakefall.

Behandlingsalternativ ¹ ⁷

Operasjon

Etter lokalbedøvelse opereres basaliomet bort med en skalpell. Legen skjærer helt enkelt svulsten bort fra huden med noen millimeters margin rundt hele svulsten. Deretter sys huden sammen. Biten som skjæres bort sendes alltid inn til mikroskopisk analyse for å sjekke at hele svulsten er borte.

Skraping

Under lokalbedøvelse skrapes basaliomet bort. Etter at legen har skrapet bort de synlige delene av svulsten, brennes eller frysetørres såret for at eventuelle gjenværende kreftceller skal bli borte. Vevet som skrapes bort sendes alltid inn til mikroskopisk analyse for å få svar på hva slags type svulst det er. Med denne metoden er det ikke gitt at hele svulsten blir borte.

Krem

Pasienten behandler selv basaliomet ved å påføre en krem. Det skjer en immunologisk reaksjon i svulsten og i huden rundt, deretter forsvinner basaliomet etter noen uker.

Stråling

Basaliomet behandles i løpet av noen uker med gjentatte små doser av stråling.

PDT – fotodynamisk terapi

Hos en spesialist påføres en salve over svulsten som øker lysfølsomheten hos kreftcellene. Etter en tids venting, belyses svulsten med rødt lys.

Les mer om basaliom

Referanser

¹ Kreftforeningen.no

⁷ Braun- Falco et al. Dermatology, Springer Verlag, second edition 2000: Basal cell carcinoma, 1475-85.

Informasjonen som gis på våre nettsider er av generell karakter og kan ikke erstatte rådgiving av lege eller annet kvalifisert helsepersonell

mIcon_acne

Hva er kviser og hudormer?

Kviser er en vanlig hudsykdom som kommer av betennelse i talgkjertlene som igjen fører til kviser og hudormer.

Les mer her