Basaliom

Basaliom

Basaliom kalles også basalcellekreft, og er den vanligste formen for hudkreft i Norge². 

Ca 20 000 personer rammes av basaliom i Norge hvert år ¹. Størsteparten av disse er over 40 år. Basaliomer gir liten risiko for metastaser (spredning) men vokser lokalt i huden ¹.

Den absolutt største årsaken til basaliomer, er soleksponering¹. Derfor forekommer basaliomer ofte på områder som naturlig blir utsatt for sol, som ansikt, isse, bryst og håndrygg. Basaliom er en relativt snill form for hudkreft men krever alltid behandling.

Ulike typer basaliom ⁷

Overfladisk basaliom (superfisiellt basaliom)

Overfladisk basaliom er en vanlig sentvoksende form for basaliom som vokser i overhuden (epidermis) og ser ut som en rød skjellete flekk. Det er liten sannsynlighet for spredning til resten av kroppen. Om basaliomet ikke behandles, forsetter den å vokse og gir skader i huden.

overfladisk basaliom
Eksempel på overfladisk basaliom

Knuteformet basaliom (nodulært basaliom)

Knuteformet basaliom vokser i lærhuden (dermis) som er det mellomste av hudens tre lag. Basaliomet kan ses som en hudfarget eller svakt rød knute. Om basaliomet forblir ubehandlet, dannes det en kant rundt knuten og sår kan oppstå i svulsten.

Knuteformet basaliom
Eksempel på knuteformet basaliom

 

Aggressivt basaliom (skleroserende basaliom)

Aggressivt basaliom er mer uvanlig og vokser dypere enn de andre formene for basaliom. Aggressivt basaliom er ofte en hard, arrliknende, perlemorskimrende forandring i huden og kan være vanskelig å se uten hjelpemiddel. Oppstår ofte i ansiktet. 

Aggressivt basaliom
Eksempel på aggressivt basaliom

Les mer om basaliom

Referanser

¹ Kreftforeningen.no

² Kreftregisteret.no

⁷ Braun- Falco et al. Dermatology, Springer Verlag, second edition 2000: Basal cell carcinoma, 1475-85.

Informasjonen som gis på våre nettsider er av generell karakter og kan ikke erstatte rådgiving av lege eller annet kvalifisert helsepersonell

mIcon_acne

Hva er kviser og hudormer?

Kviser er en vanlig hudsykdom som kommer av betennelse i talgkjertlene som igjen fører til kviser og hudormer.

Les mer her