Symptomer og årsaker

Årsaker til aktinisk keratose

Symtom aktinisk keratos
Eksempel på hvordan aktinisk keratose kan se ut.

Den ultrafiolette strålingen (UV-stråling) fra solen, kan skade basalcellene i huden. Disse begynner å dele seg raskere i det skadete området, og hornlaget i overhuden rekker ikke å bli avstøtt på normalt vis. Det oppstår da et område med unormale celler og fortykket hornlag. En eller flere lesjoner av aktinisk keratose er dannet5.

De vanligste symptomene på aktinisk keratose er en eller flere brunrøde, skjellete flekker, som ofte er et par millimeter i diameter. Flekkene er ofte ru, som sandpapir, å ta på5

Årsaker til aktinisk keratose

Aktinisk keratose oppstår ikke etter å ha vært solbrent et par ganger, men gjennom langvarig soleksponering over lengre perioder som ikke nødvendigvis er sammenhengende ⁵.

Det er altså den sammenlagte, kumulative, solstrålingen som kroppen har vært utsatt for som forårsaker aktinisk keratose. Det betyr at DNA-skadene grunnet solstråling som kroppen utsettes for i barndommen, ungdom og frem til i dag, ”lagres” i huden og legges sammen med solbestrålingen kroppen utsettes for i dag. Når den sammenlagte solbestrålingen blir for stor, oppstår DNA-skader og dermed aktinisk keratose ⁵. 

Det er vanlig at aktinisk keratose oppstår på deler av kroppen som hyppigst eksponeres av solens stråling, ofte uten at vi tenker på det, som f.eks. ansiktet, bare deler av issen og håndryggen ⁵.

Den typiske hudforandringen ved aktinisk keratose er en brunrød, skjellete flekk som i størrelse er fra et par millimeter opp til et par centimeter stor. Et typisk kjennetegn er at flekken kjennes ru når man tar på den med fingeren. Av og til kan man pirke den bort, men som regel kommer den tilbake ⁵.

Les mer om aktinisk keratose

Referanser

¹ Kreftforeningen.no

³E. Stockfleth, JP Ortonne, A. Alomar: Actinic keratosis and field cancerisation. EJD vol 21, suppl 1, 2011.

⁵Store medisinske leksikon, solar eller aktinisk keratose av Tor Langeland

Informasjonen som gis på våre nettsider er av generell karakter og kan ikke erstatte rådgiving av lege eller annet kvalifisert helsepersonell

Soltest

Test solvanene dine!

Ved å svare på spørsmålene i vår soltest, får du svar på om du soler deg forsvarlig eller om du bør endre dine solvaner.

Ta testen her!

mIcon_acne

Hva er kviser og hudormer?

Kviser er en vanlig hudsykdom som kommer av betennelse i talgkjertlene som igjen fører til kviser og hudormer.

Les mer her