Behandling

Behandling av aktinisk keratose

En viktig grunn til å behandle aktinisk keratose, er at den kan utvikle seg til plateepitelkreft. Plateepitelkreft vokser dypere i huden og kan med tiden metastasere og dermed spre seg i kroppen. Det er umulig på forhånd å vite hvilken aktiniske keratose som vil utvikle seg til plateepitelkreft. ³

Aktinisk keratose, spesielt om det er i flere synlige lesjoner på et hudområde (feltkanserisering), oppleves av de fleste som et utseendemessig problem. Dette blir mer påaktet siden aktinisk keratose ofte oppstår på områder som naturlig utsettes for sol; ansikt, isse, bryst og håndrygg.³

Behandling av aktinisk keratose

Det finnes ulike typer behandling av aktinisk keratose. Aktinisk keratose kan behandles effektivt, men det er en risiko for tilbakefall etter endt behandling. Da kan ytterligere behandling være nødvendig.

Frysebehandling ¹

Frysebehandling er i dag den vanligste behandlingen når det kun er enkelte lesjoner. Huden kjøles ned til 193 minusgrader med flytende nitrogen som sprayes på det aktuelle området. Behandlingen er ikke smertefri men gis uten lokalbedøvelse. Etter frysingen kan det behandlede området bli hovent, få blemmer og bli ømt. Det behandlede området kan ofte ses som en hvit flekk.

Krem ¹

Pasienten kan selv behandle sin aktinisk keratose ved å smøre på en krem på det berørte området. Det finnes ulike typer kremer, de varierer i effektivitet og hvor lang behandlingstiden er. De ulike kremene gir ulik lengde av vedvarende tilheling etter avsluttet behandling. Ofte oppstår erytem (rød hud) under behandlingen, men det forsvinner etter endt behandling.

Fotodynamisk behandling ¹

Hos spesialist strykes en krem på det hudområdet som er rammet av aktinisk keratose. Etter en tid øker kremens følsomhet for rødt lys. Deretter belyses hudområdet med rødt lys og de solskadde cellene i  de aktiniske keratoser dør. Det er smertefullt med belysningen, men pasienten trenger normalt ikke bedøvelse. Ofte oppstår erytem (rødhet i huden) under behandlingen men den forsvinner etter kort tid.

Laser (karbondioksid, CO2) ¹

Laserbehandling er en ressurskrevende men effektiv behandling for å fjerne aktinisk keratose. Dersom et større område skal behandles, brukes det som regel lokalbedøvelse.

Skraping (curettage) ¹

Behandlingen brukes sjelden, men innebærer at legen skraper bort lesjoner av aktinisk keratose med en skarp skje.

Les mer om aktinisk keratose

Referanser

¹ Kreftforeningen.no

³E. Stockfleth, JP Ortonne, A. Alomar: Actinic keratosis and field cancerisation. EJD vol 21, suppl 1, 2011.

Informasjonen som gis på våre nettsider er av generell karakter og kan ikke erstatte rådgiving av lege eller annet kvalifisert helsepersonell

Soltest

Test solvanene dine!

Ved å svare på spørsmålene i vår soltest, får du svar på om du soler deg forsvarlig eller om du bør endre dine solvaner.

Ta testen her!

mIcon_acne

Hva er kviser og hudormer?

Kviser er en vanlig hudsykdom som kommer av betennelse i talgkjertlene som igjen fører til kviser og hudormer.

Les mer her