Aktinisk keratose

Aktinisk keratose

Aktinisk keratose kalles også solar keratose ⁵. Aktinisk betyr ”forårsaket av solen” og keratose kommer fra ordet keratin som betyr horn. Aktinisk keratose er altså en fortykning av hornlaget i overhuden.

Aktinisk keratose (solar keratose) øker i omfang. Den viktigste årsaken til at mennesker rammes av aktinisk keratose er opphopning av solskader på grunn av for mye soleksponering over lang tid ¹. Aktinisk keratose kan lede til plateepitelkreft ³.

Er aktinisk keratose vanlig?

Jo eldre en person er, jo større er den sammenlagte dosen av ultrafiolett stråling huden har mottatt ³. Som følge av dette, er aktinisk keratose en tilstand som ofte opptrer først i 55-60 årsalderen og deretter øker suksessivt. Aktinisk keratose er veldig vanlig hos eldre mennesker.

De siste tiårene har nordmenn reist mer og mer til sydlige breddegrader og dermed økt sin eksponering for ultrafiolette stråler. Både barn og voksne utsettes for solens stråling i større grad både i Norge og under utenlandsreiser til varmere strøk. Denne forandringen i livsstil er en viktig årsak til at antall tilfeller av aktinisk keratose øker³.

Eksempel på hvordan aktinisk keratose kan se ut

Les mer om aktinisk keratose

Referanser

¹ Kreftforeningen.no

³E. Stockfleth, JP Ortonne, A. Alomar: Actinic keratosis and field cancerisation. EJD vol 21, suppl 1, 2011.

⁵Store medisinske leksikon, solar eller aktinisk keratose av Tor Langeland

Informasjonen som gis på våre nettsider er av generell karakter og kan ikke erstatte rådgiving av lege eller annet kvalifisert helsepersonell

Soltest

Test solvanene dine!

Ved å svare på spørsmålene i vår soltest, får du svar på om du soler deg forsvarlig eller om du bør endre dine solvaner.

Ta testen her!

mIcon_acne

Hva er kviser og hudormer?

Kviser er en vanlig hudsykdom som kommer av betennelse i talgkjertlene som igjen fører til kviser og hudormer.

Les mer her