Symtomer og behandling kviser | Hudguide
Ulike typer kviser / akne

Symptomer og behandling ved ulike typer kviser / akne

Nesten alle vil en eller annen gang oppleve problem med kviser / akne. Kviser, eller akne kan deles inn i mild, moderat og alvorlig akne. Sykdommen kommer blant annet av økt talgproduksjon, økt tilvekst av bakterier og betennelse i den felles utførselsgangen fra talgkjertelen og hårsekken. Dette kan føre til kviser og hudormer, og kan også føre til verkefylte byller. Ved lette plager kan reseptfri behandling være tilstrekkelig, men ved moderat til alvorlig akne kan det være behov for legehjelp for utredning og reseptbelagt behandling.
Her kan du lese mer om hvilke symptomer du skal se etter og hvordan de vanligvis behandles. 

Mild akne / milde kviser

Mild akne
Mild akne / milde kviser - trykk på bildet for å forstørre.

Symptomer

Den mildeste typen kviser / akne kalles komedoakne og er ikke –inflammatorisk. Den ses som svarte og hvite hudormer.

Eksempel på symptomer ved mild akne

  • Betente hårsekker og talgkjertler
  • Svarte og hvite hudormer
  • Papler og pustler
  • Mest vanlig hos ungdom i puberteten 

Behandling av mild akne

Det er viktig å vaske seg morgen og kveld med såpe eller ansiktsvask som er tilpasset fet og kvisete hud. Fete oljer og kremer bør unngås da de kan tilstoppe åpningen i talgkjertlene. 

For de fleste som har mild akne, holder det med utvortes reseptfri behandling med benzoylperoksider. Behandlingen kan gi mild svie og flassing i huden.

Ved akne som er dominert av hudormer, kan legen skrive ut utvortes A-vitaminsyre som brukes om natten. Middelet gir nesten alltid svie/rødhet i begynnelsen, men det gir seg etter en til to uker. Det finnes også preparat som er en kombinasjon av benzoylperoksid og A-vitaminsyre.


Moderat akne / moderate kviser

moderate kviser

Moderat akne / moderate kviser - trykk på bildet for å forstørre

Symtomer

Moderat akne (papulopustuløs akne), er inflammatorisk akne og kjennetegnes av røde hevelser (papler) og puss (verk) fylte kviser (pustler).  

Papler forårsakes av en liten til moderat betennelse og kjennetegnes ved en øm liten opphøyd knute i huden.

Pustel kommer av en betennelse i talgkjertelen og har et avgrenset område med puss. Kjennetegnet er en avgrenset hvit indre kjerne som er rød rundt.  

Hver tredje tenåring får så store plager at de trenger reseptbelagte legemiddel. Ved moderat til alvorlig akne er det derfor viktig at man oppsøker lege for å få rett type behandling. 

Behandling av moderat akne

Man skal aldri klemme, skjære eller stikke i kvisene da det kan forverre betennelsen. Om man har behandlet akne med reseptfrie legemidler i seks til åtte uker uten resultater, anbefales å oppsøke lege for utredning og videre behandling.  

Moderat acne vulgaris og papulopustuløs akne kan behandles effektivt med legemiddel forskrevet av lege. Spør din fastlege om effektive legemidler som ikke forverrer aknen i begynnelsen av kuren før den bli bedre. Du kan også be om aknemiddel som ikke bleker klær eller hår.


Alvorlig akne / alvorlige kviser

Alvorlige kviser

Alvorlig akne / Alvorlige kviser- Klikk på bildet for å forstørre

Symtomer

Dyp inflammatorisk akne (acne conglobata) kan vokse og kollapse og føre til dannelse av cyster. Ved dannelse av cyster kan vevet i huden skades, og når huden senere skal leges er en del av vevet borte og det blir arr i huden. Derfor er det viktig å være veldig forsiktig med å klemme eller pirke på kviser. Heldigvis finnes det mye som kan gjøre for å bli kvitt kvisene. 

Eksempel på symtomer

  • Mange svarte og hvite hudormer
  • Røde verkefylte byller
  • Betennelse under huden
  • Hud med arr
  • Papler/pustler (røde, gule kviser) store og små, spredt over hele eller deler av ansiktet/ryggen/brystet

Behandling av alvorlig akne

Ved alvorlig akne kan det være nødvendig med langtidsbehandling (ca 3 måneder) med antibiotika (vanligvis tetracykliner). 

Ved alvorlig akne med verkebyller, eller der øvrig behandling ikke har hatt effekt, kan hudlegen behandle med A-vitaminsyre i tablettform. Man behandler vanligvis i 6 måneder og under behandlingen blir både hud og slimhinner tørre. 

Arr etter akne kan behandles med laser eller sliping, noe man ikke bør gjøre før kvisene har vært borte i minste ett år ettersom mange arr leger seg selv. 

Les mer om akne:

Grafikk av to personer som har kviser og som ikke vet hvorfor de har det

Test deg selv! Trenger du kvisebehandling?

Av og til trenger akne reseptbelagt behandling. Vår kvisetest tar bare noen minutter og avgjør om du bør søke hjelp for dine kviser.

Ta testen

Du forlater nå hudguide.no

Du forlater nå den norske Viatris siden for et annet Viatris-tilknyttet nettsted eller tredjepartsnettsted som er ansvarlig for innholdet, inkludert overholdelse av retningslinjene som gjelder i visse områder. Koblinger til Viatris tilknyttede nettsteder og tredjeparts nettsteder tilbys som en ressurs for våre besøkende og kan ikke styres av de samme forskriftskrav som gjelder for dette nettstedet. Tilknyttede tredjeparts nettsteder er underlagt deres egne vilkår og kunnskaper og praksis om databeskyttelse. Hvis dette tredjeparts nettsted er underlagt andre lands lover, kan forskriftskrav, krav til databeskyttelse eller medisinsk praksis avvike mellom land, og informasjonen som er gitt der, er kanskje ikke egnet for bruk i ditt land.
Sist oppdatert den:  01.08.2022