Hudormer - årsaker og behandling | Hudguide
Hudormer

Hudormer

Hele kroppen vår er dekket med hud som igjen har porer. Porer er små «hull» i huden: talgkjertlenes, hårsekkenes og svettekjertlenes åpninger. De gjør at huden kan utskille talg og svette.

Man kan få hudormer når talgkjertelens åpning tilstoppes og man kan se en sort eller hvit prikk. De dannes av talg, bakterier og døde hudceller. Hudormer er en type akne og kalles også for komedoakne. Forskjellen mellom en hudorm og en kvise, er at en hudorm ikke er betent. Om man klemmer en hudorm kan det føre til en betennelse og utvikle seg til en kvise. Talgkjertler finnes det mest av i ansiktet, midt på brystet, på ryggen og det er derfor der man vanligvis får hudormer.1

Årsaker

Når kroppen produserer riktig mengde talg, holder huden seg ren, jevn og beskyttet. Når kroppen produserer for mye talg kan man få fet eller oljete hud. Om talgkjertelens åpning er tilstoppet kan det oppstå hudormer eller kviser. Tilstoppet talgkjertel skyldes blant annet en ubalansert produksjon av hudceller. Mange tror akne kommer av at man ikke er ren, og vasker seg derfor ofte, og av og til med sterke rengjøringsprodukter. Overdreven hygiene fører ikke til færre kviser eller hudormer, men kan kan føre til at huden blir irritert. Det holder å vaske seg med mild såpe morgen og kveld. Akne er delvis genetisk og risikoen for å få problemer med kviser og hudormer øker dersom en av foreldrene har hatt alvorlig akne.1

Klemme på hudormer

Man skal ikke klemme på hudormer, selv om det kan være fristende. Når man klemmer på hudormer kan huden blir irritert og rød og det kan føre til betennelse og kviser. Den kan også bli til en kvise selv om man ikke klemmer på den. Dersom man ikke klemmer på aknen, minsker man risikoen for å få arr. 

Bli kvitt hudormer

Det er vanskelig å unngå å få akne ettersom talgkjertlene påvirkes både av gener og hormoner.1 Tips for å minske risikoen er å ikke vaske seg for ofte (morgen og kveld holder) og bruke en mild såpe. Det finnes også noe som tyder på at stress, røyking og mat med høy GI-indeks (f.eks. hvitt brød, hvit ris og lys sjokolade) kan føre til hudormer og kviser. Om man ikke blir kvitt hudormene kan man prøve et reseptfritt legemiddel mot akne. 

Trenger din akne behandling?

Om man har problem med kviser og hudormer og har forsøkt å behandle de uten resultat, kan man søke hjelp hos lege for å få reseptbelagt legemiddel. Vår kvisetest tar bare noen minutter og kan veilede hvorvidt du bør søke hjelp for din akne.

Får du rett behandling for dine kviser? Ta vår kvisetest for å få svar.

Av og til trenger kvisene reseptbelagt behandling. Vår kvisetest tar bare noen minutter og avgjør om du bør oppsøke hjelp for dine kviser.

Klikk her for å komme til testen

Les mer om akne:

Referanser

1. Store medisinske leksikon/ akne, sml.no

Informasjonen som gis på våre nettsider er av generell karakter og kan ikke erstatte rådgiving av lege eller annet kvalifisert helsepersonell

Grafikk av to personer som har kviser og som ikke vet hvorfor de har det

Test deg selv! Trenger du kvisebehandling?

Av og til trenger akne reseptbelagt behandling. Vår kvisetest tar bare noen minutter og avgjør om du bør søke hjelp for dine kviser.

Ta testen

Mylan Logo

Du forlater nå hudguide.no

Ved å klikke på "fortsett" nedenfor, forlater du dette nettstedet og vil komme til et annet nettsted der det kan være en tredjepart som er ansvarlig for innholdet.
Sist oppdatert den:  01.08.2022