Kvisetyper | Hudguide
Kviseordbok

Kviser /Akne – ordliste med de vanligste begrepene

Keratinisering, komedoakne og talgkjertler? Visse begrep som brukes rundt akne kan være vanskelige å forstå. Derfor har vi samlet noen vanlige uttrykk i denne ordlisten.1,4,7

Bensoylperoksid

Legemidler som bare inneholder virkestoffet bensoylperoksid kan kjøpes reseptfritt på apotek. Bensoylperoksid reduserer mengden bakterier, samtidig som det løser opp proppdannelsen i talgkjertelens utførselsgang.Det er vanlig at stoffet gir en brennende følelse i huden og at huden blir irritert. Bleker også hår og tekstiler.

Blemme

En blemme er en type ikke-betent kvise, en hvit hudorm.

Hårfollikkel

En hårfollikkel er det samme som en hårsekk. De finnes over hele kroppen, og hårstråene vokser fra papillen som ligger lengst ned i hårfolikkelen. I tilslutning til hårsekkene fins talgkjertlene. En av årsakene til at man får kviser er at talgkjertlene produserer for mye talg slik hudens porer tilstoppes.

Ikke-inflammatorisk kvise eller ikke-betent kvise

Når man har ikke- betent kvise dannes en eller flere hudormer. Hudormer er talgkjertel-utførselsganger som er tilstoppet med talg, bakterier og avstøtte døde hudceller.

Inflammatorisk kvise eller betent kvise

En hudorm kan bli betent istedenfor bra, da får man en betente kvise.

Cyste akne

Kviser som er på ”innsiden” av huden og kan være ømme og vonde.

Keratinisering

Det pågår kontinuerlig en langsom vandring av hudceller gjennom overhuden. Vandringen begynner nederst i overhuden der nye celler dannes, gjennom de ulike lagene i overhuden og til slutt havner hudcellene ytterst i overhuden (i hornlaget) der de dør og avstøtes. Denne prosessen tar cirka en måned og kalles for keratinisering.

Klindamycin

Klindamycin er en type antibiotika som også finnes i flytende form, enten i en lettflytende oppløsning eller som emulsjon (likner på hudlotion). Klindamycin reduserer mengden bakterier når man har akne. Legemidler som inneholder klindamycin er reseptbelagte.

Kombinasjonsprodukter

Et kombinasjonsprodukt er et legemiddel som inneholder flere virkestoff. Blant aknelegemidler  finnes det for eksempel et kombinasjonsprodukt som kombinerer klindamycin og tretinoin. Hensikten er å motvirke flere av årsakene til kviser med ett produkt.

Komedoakne

Komedoakne er ikke-betent kviser. Det er vanligst hos ungdommer i puberteten og er det vi ser som svarte og hvite hudormer.

Nodulocystisk akne/ Konglobat akne

Nodulocystisk akne/ Konglobat akne er den alvorligste formen for kviser. Består av store dype byller som ofte er sammenhengende.Det er stor risiko for permanent arrdannelse.

Papler

En papel er som en liten hevelse på utsiden av huden, fast og velavgrenset.

Papulopustuløs akne

Moderat alvorlig akne. Består av både betente kviser og svarte og hvite hudormer.

Hudormer

Når talgkjertelens utførselsgang tilstoppes kan man få en hudorm; en sort eller hvit prikk. Det er dette som kalles for komedoakne. Hudormer er ikke betente.

Pustler

En pustel er en hudblære som er overflatisk og avgrenset. Den kan se rød og irritert ut, og inneholder hvitt eller gulaktig puss (verk).

Talg

Talg er fett som holder huden myk, smidig og er vannavvisende. Det produseres i talgkjertlene.

Talgkjertel

Talgkjertler er kjertler i huden som lager talg (fett). En vanlig årsak til kviser er at de tilstoppes og blir betente. Det er flest talgkjertler i ansiktet, hårbunn og på rygg og bryst.

Tretinoin

Tretinoin finnes i noen legemidler mot akne og angriper disse årsakene til akne: Keratinisering og betennelse. Legemidler som inneholder tretinoin er reseptbelagte

Lær deg mer om akne /kviser

Referanser

1. Store medisinske leksikon/ akne, sml.no 

4. Felleskatalogen.no 

7. Medisinsk ordbok, Kunnskapsforlaget, 6. reviderte utgave 2004.

Grafikk av to personer som har kviser og som ikke vet hvorfor de har det

Test deg selv! Trenger du kvisebehandling?

Av og til trenger akne reseptbelagt behandling. Vår kvisetest tar bare noen minutter og avgjør om du bør søke hjelp for dine kviser.

Ta testen

Du forlater nå hudguide.no

Du forlater nå den norske Viatris siden for et annet Viatris-tilknyttet nettsted eller tredjepartsnettsted som er ansvarlig for innholdet, inkludert overholdelse av retningslinjene som gjelder i visse områder. Koblinger til Viatris tilknyttede nettsteder og tredjeparts nettsteder tilbys som en ressurs for våre besøkende og kan ikke styres av de samme forskriftskrav som gjelder for dette nettstedet. Tilknyttede tredjeparts nettsteder er underlagt deres egne vilkår og kunnskaper og praksis om databeskyttelse. Hvis dette tredjeparts nettsted er underlagt andre lands lover, kan forskriftskrav, krav til databeskyttelse eller medisinsk praksis avvike mellom land, og informasjonen som er gitt der, er kanskje ikke egnet for bruk i ditt land.
Sist oppdatert den:  01.08.2022