Hva er kviser? | Hudguide
Kviser

Hva er kviser og hudormer?

Kviser

Kviser er en vanlig hudsykdom som kommer av betennelse i talgkjertlene som igjen fører til kviser og hudormer. Kviser oppstår som regel i ansiktet eller på bryst og rygg der det er flest talgkjertler1.

Når man på folkemunne snakker om kviser, snakker man egentlig om acne vulgaris. Mennesker i alle aldre rammes, men det er mest vanlig hos tenåringer. I puberteten forandres hormonbalansen i kroppen og kjønnshormonene gjør at det dannes mer talg som tetter åpningen på talgkjertlene. Bakteriene i talgkjertlene begynner å bryte ned talget til blant annet fettsyrer, og kroppen forsvarer seg mot dette ved å lage betennelse1.

Det er viktig å være klar over at kviser primært ikke kommer av dårlig hygiene eller kosthold, men av mengden talg som talgkjertlene produserer. Dette skyldes først og fremst arvelighet, det vil si gener man har arvet av sine foreldre. Å vaske seg morgen og kveld med såpe og vann, samt et normalt kosthold, er ikke tilstrekkelig. Enkelte har økt følsomhet i talgkjertlene for hormoner og får derfor lettere kviser1.

Mange sliter med kviser

Mange opplever det psykisk vanskelig å bli rammet av kviser, særlig tenåringer, da utseende i tenårene spiller en viktig rolle for mange. Man kan oppleve det vanskelig å passe inn og finne sin identitet i denne alderen. Mange rammes av lav selvtillit, angst og depresjon. Det er heller ikke uvanlig at ungdommer med mye kviser isolerer seg fra venner på grunn av skam2.

I de fleste tilfeller forsvinner kvisene etter puberteten, og har man problemer med kviser kan de behandles. Ettersom det finnes mange ulike typer kviser, er det viktig å rådføre seg med fastlegen for å få riktig behandling. Ofte kreves det mer enn bare reseptfri behandling ved moderate og alvorlig kviser1

Får du rett behandling for dine kviser? Ta vår kvisetest for å få svar.

Av og til trenger kvisene reseptbelagt behandling. Vår kvisetest tar bare noen minutter og avgjør om du bør oppsøke hjelp for dine kviser.

Klikk her for å komme til testen

Hva er årsaken til kviser?

Det finnes mange teorier på hvorfor man rammes av kviser / akne. I dag vet vi at det ikke kommer av dårlig hygiene eller kosthold, men primært på grunn av mengden talg som talgkjertlene produserer som fører til at hudens porer blir tilstoppet1.

Arv har betydning for om man får kviser. Om den ene forelderen har alvorlig akne, er risikoen større for at barnet også får mye akne. Det er sjeldent at barn av foreldre som ikke hadde akne i tenårene, får alvorlig akne. Rundt 80 til 85 % av alle har hatt problemer med akne i løpet av tenårene. En tredjedel av disse har hatt kviseproblemer som har medført aktiv behandling1.

Kviser kategoriseres enten som ikke-inflammatorisk (mild akne) eller moderat til dyp inflammatorisk (alvorlig akne)1.

Hudormer og kviser

Ved ikke-inflammatorisk akne oppstår hudormer, en talgkjertelåpning som er utvidet og fylt med talg, bakterier og avstøtte hudceller. Det finnes to typer ikke-inflammatorisk akne: sorte og hvite hudormer. Disse kan lege seg selv ved å slippe ut innholdet av talg, bakterier og avstøtt hud1.

Ved inflammatorisk akne inneholder talgkjertlene en saktevoksende bakterie som ved formering, danner stoffer som bryter ned talgkjertelveggen og det i huden forekommende talg til frie fettsyrer. Det kan igjen føre til en betennelsestilstand der en hudorm istedenfor å forsvinne, blir betent. Det dannes papler og pustler, som er røde og kan inneholde puss1.

Hvordan unngå å få kviser?

Ettersom kviser påvirkes både av arv og hormoner, kan det være vanskelig å forhindre kviser. Men for å minske risikoen bør man tenke på følgende:  

  • Ikke vask huden for ofte
  • Rengjør med en mild såpe eller ansiktsvask for fet hud
  • Unngå mat med høy glykemisk indeks (GI)
  • Unngå stress
  • Stump røyken!
  • Spist frukt og grønt

Behandle kviser og hudormer?

Det finnes ulike typer behandling for akne. Mild akne kan ofte behandles med reseptfrie legemidler, men ved moderat og alvorlig akne kan det være nødvendig med reseptbelagt behandling fra fastlegen3

Les mer om kviser og akne

Referanser

1. Store medisinske leksikon/ akne, sml.no

2. Halvorsen JA, Stern R, DalgaardF, et al.Suicidal ideation,mental health problems and social impairment are increased in adolscent with acne , a population based study. J Invest Dermatol 2011;131: 563-70.

3. Behandling av akne- behandlingsrekommendation. Informasjon från Läkemedelsverket, nr 4, 2014, 15-48.

 

Informasjonen som gis på våre nettsider er av generell karakter og kan ikke erstatte rådgiving av lege eller annet kvalifisert helsepersonell
Grafikk av to personer som har kviser og som ikke vet hvorfor de har det

Test deg selv! Trenger du kvisebehandling?

Av og til trenger akne reseptbelagt behandling. Vår kvisetest tar bare noen minutter og avgjør om du bør søke hjelp for dine kviser.

Ta testen

Du forlater nå hudguide.no

Du forlater nå den norske Viatris siden for et annet Viatris-tilknyttet nettsted eller tredjepartsnettsted som er ansvarlig for innholdet, inkludert overholdelse av retningslinjene som gjelder i visse områder. Koblinger til Viatris tilknyttede nettsteder og tredjeparts nettsteder tilbys som en ressurs for våre besøkende og kan ikke styres av de samme forskriftskrav som gjelder for dette nettstedet. Tilknyttede tredjeparts nettsteder er underlagt deres egne vilkår og kunnskaper og praksis om databeskyttelse. Hvis dette tredjeparts nettsted er underlagt andre lands lover, kan forskriftskrav, krav til databeskyttelse eller medisinsk praksis avvike mellom land, og informasjonen som er gitt der, er kanskje ikke egnet for bruk i ditt land.
Sist oppdatert den:  01.08.2022