Zalna – effektiv kombinasjonsbehandling ved akne
Zalna

Zalna – effektiv kombinasjonsbehandling ved akne

Akne er en kronisk inflammasjon i den felles utførselsgangen fra talgkjertel og hårsekk. Akne opptrer hyppigst der det er mest talgkjertler: i ansikt, på bryst, nakke og rygg.

Med acne vulgaris menes akne hos tenåringer og unge voksne som rammer de fleste i denne aldersgruppen.

Allerede i prepuberteten kan ikke-inflammatoriske lesjoner (komedoner) dannes. De fleste tenåringer får en lett til moderat akne med fet ansiktshud (seborré), komedoner og ytre inflammatoriske lesjoner (papulopustler) lokalisert i ansiktet og enkelte på truncus.

For mange i den sårbare tenåringsperioden påvirker akne livskvaliteten. Nedsatt selvtillit, misnøye med utseende og angst innenfor sosiale sammenhenger kan forekomme. 

Zalna

  • Effektiv behandling ved komedo/papulopustuløs akne
  • Veltolerert og enkel å bruke
  • Bleker ikke hår og tekstiler

Zalna® er et nytt kombinasjonslegemiddel ved akne som inneholder de aktive substansene klindamycin (10 mg/g) og tretinoin (0,25 mg/g). Zalna® er en lokal(topikal) behandling av acne vulgaris når hudormer, papler og pustler oppstår hos pasienter som er 12 år eller eldre (1).

Effektiv behandling

Zalna® gel inneholder et antibiotikum, klindamycin, som har antibakterielle og antiinflammatoriske egenskaper. Retinoidet tretinoin behandler og forebygger komedoner og mikrokomedoner og har visse antiinflammatoriske egenskaper. Derfor gjør kombinasjonen av aktive virkestoff i Zalna® at man påvirker tre av fire patogenetiske faktorer som er årsaken til akne, nemlig abnorm keratinisering i utførselsgangen for talgkjertel og hårsekk, kolonisering av P. Acnes samt inflammasjon (2-5).

Enkel å bruke 

En gang daglig ved sengetid skal det angrepne området vaskes, feks hele ansiktet vaskes med mild såpe og tørkes. En erte stor dose av Zalna® skal klemmes ut på en fingertupp, fordeles på hake, kinn, nese og panne. Deretter forsiktig massere gelen inn over hele ansiktet (1). Zalna® inneholder ikke BPO som kan bleke hår og tekstiler samt forårsake hudirritasjoner (5). 

Referanser

  1. SPC
  2. Lavker RM, Leyden JJ, Thorne EG. ClinTher 1992;14:773–780
  3. Hsu P, et al. Postgrad Med 2011;123:153-61
  4. Schmidt N, et al. J Clin Aesthet Dermatol 2011;4:22-9
  5. Dreno B. Drugs 2004;64:2389-97

Du forlater nå hudguide.no

Du forlater nå den norske Viatris siden for et annet Viatris-tilknyttet nettsted eller tredjepartsnettsted som er ansvarlig for innholdet, inkludert overholdelse av retningslinjene som gjelder i visse områder. Koblinger til Viatris tilknyttede nettsteder og tredjeparts nettsteder tilbys som en ressurs for våre besøkende og kan ikke styres av de samme forskriftskrav som gjelder for dette nettstedet. Tilknyttede tredjeparts nettsteder er underlagt deres egne vilkår og kunnskaper og praksis om databeskyttelse. Hvis dette tredjeparts nettsted er underlagt andre lands lover, kan forskriftskrav, krav til databeskyttelse eller medisinsk praksis avvike mellom land, og informasjonen som er gitt der, er kanskje ikke egnet for bruk i ditt land.
Sist oppdatert den:  01.08.2022