Zalna – effektiv kombinasjonsbehandling ved akne

Akne er en kronisk inflammasjon i den felles utførselsgangen fra talgkjertel og hårsekk. Akne opptrer hyppigst der det er mest talgkjertler: i ansikt, på bryst, nakke og rygg.
Med acne vulgaris menes akne hos tenåringer og unge voksne som rammer de fleste i denne aldersgruppen.
Allerede i prepuberteten kan ikke-inflammatoriske lesjoner (komedoner) dannes. De fleste tenåringer får en lett til moderat akne med fet ansiktshud (seborré), komedoner og ytre inflammatoriske lesjoner (papulopustler) lokalisert i ansiktet og enkelte på truncus.
For mange i den sårbare tenåringsperioden påvirker akne livskvaliteten. Nedsatt selvtillit, misnøye med utseende og angst innenfor sosiale sammenhenger kan forekomme.
Zalna
- Effektiv behandling ved komedo/papulopustuløs akne
- Veltolerert og enkel å bruke
- Bleker ikke hår og tekstiler
Zalna® er et nytt kombinasjonslegemiddel ved akne som inneholder de aktive substansene klindamycin (10 mg/g) og tretinoin (0,25 mg/g). Zalna® er en lokal(topikal) behandling av acne vulgaris når hudormer, papler og pustler oppstår hos pasienter som er 12 år eller eldre (1).
Effektiv behandling
Zalna® gel inneholder et antibiotikum, klindamycin, som har antibakterielle og antiinflammatoriske egenskaper. Retinoidet tretinoin behandler og forebygger komedoner og mikrokomedoner og har visse antiinflammatoriske egenskaper. Derfor gjør kombinasjonen av aktive virkestoff i Zalna® at man påvirker tre av fire patogenetiske faktorer som er årsaken til akne, nemlig abnorm keratinisering i utførselsgangen for talgkjertel og hårsekk, kolonisering av P. Acnes samt inflammasjon (2-5).
Enkel å bruke
En gang daglig ved sengetid skal det angrepne området vaskes, feks hele ansiktet vaskes med mild såpe og tørkes. En erte stor dose av Zalna® skal klemmes ut på en fingertupp, fordeles på hake, kinn, nese og panne. Deretter forsiktig massere gelen inn over hele ansiktet (1). Zalna® inneholder ikke BPO som kan bleke hår og tekstiler samt forårsake hudirritasjoner (5).
Referanser
- SPC
- Lavker RM, Leyden JJ, Thorne EG. ClinTher 1992;14:773–780
- Hsu P, et al. Postgrad Med 2011;123:153-61
- Schmidt N, et al. J Clin Aesthet Dermatol 2011;4:22-9
- Dreno B. Drugs 2004;64:2389-97
