Seborroisk eksem
Seborroisk eksem

Seborroisk eksem

Flasseksem, seborroisk eksem, forekommer hos 5- 10 % av alle voksne. Det er en kronisk hudsykdom i hodebunn og ansikt, og symptomene kan som regel lindres med behandling.

Symptomer

Eksemet forekommer både hos små barn (opp til 1-3 års alder) og hos voksne. Spedbarn har først og fremst gulaktige flass i hodebunnen som kan spre seg til ansiktet og andre deler av kroppen som f.eks. i hudfolder.Voksne med flasseksem har ofte rød og lett flassende hud i og ved siden av hodebunnen og på andre typiske steder: ører, øyebryn, nesevingene, øyelokk, brystet og av og til i hudfolder som armhuler og lysken. Kløen er moderat og av og til fraværende.

Årsak

Årsaken til eksemet er ukjent, men det oppstår der det er mange talgkjertler og det er også koblet til en hudsopp som finnes hos alle mennesker, Malazzesia. Det er sannsynligvis en økt følsomhet for denne soppen hos de personer som har flasseksem, men eksemet smitter ikke. Det finnes en statistisk sam- forekomst med hudsykdommen rosacea, selv om disse to sykdommene ikke er beslektet. 

Hvilke andre hudsykdommer ligner på flasseksem?

Hos spebarn kan diagnosen først og fremst forveksles med atopisk eksem/barneeksem som til forskjell fra flasseksem, ikke finnes ved fødselen, og som ofte – til forskjell fra seborroisk eksem – gir en intens kløe som påvirker barnet. Hos voksne med flass i hodebunnen er de vanligste årsakene, utenom flasseksem, atopisk eksem og psoriasis. Atopisk eksem gir vanligvis en sterk kløe og man har ofte kløende eksemflekker i f.eks. albuer, knehaser eller på hender. Personer med atopisk eksem kan ha utslett i ansiktet (kløende), men ikke på de samme stedene som flasseksem. Psoriasis kan man få når som helst i livet, plakket i hodebunnen blir ofte harde, tykke kaker. Man får sjelden utslett i ansiktet, men ofte på albuer og knær.

Behandling

Hos spebarn er det i første omgang aktuelt med en fet fuktighetsgivende apoteksalve. Ved rød hud kan man bruke en reseptfri hydrokortisonkrem. Tilstanden pleier å være lett å behandle hos barn.

Voksne vasker håret med reseptfri medisinsk sjampo mot flass  2 til 3 ganger pr uke, og sjampoen bør sitte i håret i 5 til 10 minutter før den skylles ut. På huden kan man bruke en reseptfri hydrokortisonkrem. Hjelper ikke dette kan man i tillegg bruke en middels sterk kortisonløsning/liniment i hodebunnen. I ansiktet kan man bruke en svak hydrokortisonkrem i tillegg til soppmiddel. Ved utslett på kroppen kan det være behov for sterkere kortisonkremer.

Gode råd

Allmenne forholdsregler finnes ikke for flasseksem. Man pleier ikke å være følsom for ulike hårprodukter.

Prognose

For spedbarn pleier det å gå over innen barnet fyller 1 år. Den voksne formen er kronisk, og er mest intensiv mellom 20 og 40 årsalderen, og symptomene kan reduseres betraktelig med behandling. Eksemet kommer ofte tilbake etter noen måneder. Det finnes ingen god måte å forebygge tilbakefall på.

Elidel produktförpackning

Elidel® - Rask og varig lindring av kløe ved atopisk eksem

Elidel er en steroidfri krem til behandling av atopisk eksem som gir en rask og varig lindring mot kløe og som bevarer hudens beskyttelse mot inflammasjoner.

Les mer om Elidel

Du forlater nå hudguide.no

Du forlater nå den norske Viatris siden for et annet Viatris-tilknyttet nettsted eller tredjepartsnettsted som er ansvarlig for innholdet, inkludert overholdelse av retningslinjene som gjelder i visse områder. Koblinger til Viatris tilknyttede nettsteder og tredjeparts nettsteder tilbys som en ressurs for våre besøkende og kan ikke styres av de samme forskriftskrav som gjelder for dette nettstedet. Tilknyttede tredjeparts nettsteder er underlagt deres egne vilkår og kunnskaper og praksis om databeskyttelse. Hvis dette tredjeparts nettsted er underlagt andre lands lover, kan forskriftskrav, krav til databeskyttelse eller medisinsk praksis avvike mellom land, og informasjonen som er gitt der, er kanskje ikke egnet for bruk i ditt land.
Sist oppdatert den:  01.08.2022