Rosacea - for helsepersonell
Rosacea

Rosacea

Rosacea er vanligst hos voksne.

Rosacea er en hudsykdom som finnes hos ca 5-10 % av den voksne befolkning. Den oppstår i ansiktets sentrale deler, som panne, kinn og hake med tydelige, synlige blodkar, rødme, nupper og små betennelsesknuter. Den rammer ofte de med lys og følsom hud. Rosacea starter i voksen alder (ofte eldre enn 30 år) og er en kronisk inflammatorisk sykdom. Den kalles av og til feilaktig «voksenakne» ettersom symptomene kan være ganske like.

Symptomer på rosacea

Rosacea er vanligst hos voksne. Ofte får man en diffus rødhet og synlige overfladiske blodkar i de rammede områdene, der det etter hvert kan oppstå nupper og betennelsesknuter. Rosacea opptrer først om fremst i de sentrale deler av ansiktet og opphovning av f.eks. nesen forekommer ofte hos menn. Rosacea kan forveksles med akne og med andre hudproblemer med liknende symptomer. Når man har rosacea har man ikke hudormer, noe man ofte har ved akne. Tilstanden kommer ikke av overproduksjon av talg eller at talgkjertlenes åpning er blokkert.

Rosacea opptrer vekselsvis mellom måneder med dårlige perioder og mer eller mindre symptomfrie perioder. Ofte kommer utslettet i sammenheng med ulike typer øyeinflammasjoner eller andre øyeproblem. Dersom man har problem med øynene i sammenheng med rosacea bør man oppsøke lege for behandling ettersom problemene kan føre til nedsatt syn. Det er viktig å bruke sminke som er tilpasset følsom hud når man har øyesymptomer på rosacea. 

Årsaker

Det er usikkert hva rosacea kommer av, men sykdommen er ikke smittsom. Ofte kan en forverring fremprovoseres av sol, varme, kulde, vind, sterke krydder, varme drikker, alkohol, stress eller ulike irriterende kjemikalier på huden (av og til også helt vanlige kremer). Dette er ikke likt hos alle personer med rosacea. Kortisonkremer sterkere en hydrokortison bør alltid unngås i ansiktet, det samme med overdrevet soling ettersom det forverrer sykdommen.

Behandling av rosacea

Det er ikke mulig å bli kvitt rosacea permanent. Men du kan lindre sykdommens symptomer når den først bryter ut, noe man av og til må gjøre over lengre perioder. De utløsende faktorene for sykdommen er individuelle. Derfor må man selv prøve å identifisere hva som utløser symptomene og gjøre sitt beste for å unngå dem. Man kan behandles med reseptfrie legemidler, men man bør ikke bruke kortisonkremer ettersom de kan forverre rosacea.

Om man har problemer med å få et godt resultat av egenbehandling av rosacea, kan man søke hjelp for å få reseptbelagte legemidler som f.eks antibiotika. Behandlingen skjer over en lengre periode. Av og til må laserbehandling til for å få bort synlige blodkar eller rødme som legemidler ikke hjelper mot.

Du forlater nå hudguide.no

Du forlater nå den norske Viatris siden for et annet Viatris-tilknyttet nettsted eller tredjepartsnettsted som er ansvarlig for innholdet, inkludert overholdelse av retningslinjene som gjelder i visse områder. Koblinger til Viatris tilknyttede nettsteder og tredjeparts nettsteder tilbys som en ressurs for våre besøkende og kan ikke styres av de samme forskriftskrav som gjelder for dette nettstedet. Tilknyttede tredjeparts nettsteder er underlagt deres egne vilkår og kunnskaper og praksis om databeskyttelse. Hvis dette tredjeparts nettsted er underlagt andre lands lover, kan forskriftskrav, krav til databeskyttelse eller medisinsk praksis avvike mellom land, og informasjonen som er gitt der, er kanskje ikke egnet for bruk i ditt land.
Sist oppdatert den:  01.08.2022