spørsmål og svar om kviser | Hudguide
Spørsmål og svar

Kviser og hudormer – spørsmål og svar

Akne kommer av samspill mellom fire faktorer: økt talgproduksjon, abnorm keratinisering (balansen mellom ny hud som dannes og gammel hud som støtes bort), bakterietilvekst og betennelse.1

Den mildeste formen er komedoakne som fremstår som hvite og svarte hudormer (komedoner). Papulopustuløs akne (betente kviser) er en annen type, og den mest alvorlige typen er nodulocystisk akne der man får dype cyster. Kviser og hudormer en vanligst i ansiktet, på brystet, i nakken og på ryggen der det er flest talgkjertler og hårsekker.1

Man kan få kviser og hudormer i alle aldre, men er mest vanlig i tenårene når man har mer hormoner som stimulerer til økt talgproduksjon. Hver tredje tenåring har så store problemer med akne at de behøver behandling. Man kan også få akne av visse legemidler som f.eks. kortison, eller av fuktig og varmt miljø. Kviser og hudormer kommer ikke av dårlig hygiene.1 Her kan du få svar på noen av de vanligste spørsmålene om akne.

  • Kan kviser og hudormer påvirke livskvaliteten?

    Mange tenåringer blir psykisk syke av å ha akne. Man kan få et dårligere selvbilde, bli misfornøyd med utseende og unngå treffe andre mennesker. Det er vanligere å være deprimert når man har akne. Alvorlighetsgraden av akne har ingen sammenheng med livskvaliteten, det finnes de med mild akne som påvirkes mer enn de med alvorlig akne. Husk at det finnes hjelp å få! Ta kontakt med fastlegen dersom du har store problem. 

  • Hjelper vitamin B5 mot akne?

    I reklame, først og fremst på internett, markedsføres vitamin B5 som behandling for ”uren” hud og hudormer. Det finnes ingen kontrollerte studier av effekten av vitamin B5 på akne. Slike preparat kan derfor ikke anbefales. 

  • Hvordan unngår jeg å få arr av kviser og hudormer?

    Det er viktig å behandle kviser og hudormer i tide. Det er ikke bare alvorlig akne som kan gi arr. Om reseptfrie produkter ikke virker bør du ta kontakt med fastlegen for å diskutere reseptbelagt behandling. 

  • Er kviser og hudormer arvelig?

    Risikoen for å få problemer med akne er delvis arvelig. Om den ene av foreldrene har hatt alvorlig akne, er risikoen større for at barnet også får mye akne. Det er sjeldent at barn av foreldre som ikke hadde akne i tenårene, får alvorlig akne. 

  • Hvorfor får jeg enda flere kviser når jeg slutter med p-piller?

    Ettersom aktiviteten i talgkjertlene stimuleres av mannlig kjønnshormon (androgener) har kvinnelig kjønnshormon (østrogener) i kombinasjon med ulike gestagener (en type steroidhormoner) lenge blitt brukt for å behandle kvinner med akne. De finnes eksempelvis i kombinasjons p-piller. Det finnes bevis for at de kan ha effekt, og det finnes også små forskjeller på de ulike typene p-piller. Man kan altså behandles for akne med p-piller (uten kanskje selv være klar over det) og når man slutter med p-pillene kan aknen blusse opp igjen. 

  • Kan sminke føre til at man får flere kviser?

    Sminke i seg selv fører ikke til akne. Man kan derimot forverre sin akne når man dekker til kviser og hudormer med kosmetikk som tilstopper hudens porer. Det samme gjelder for fete kremer og oljer som kan blokkere talgkjertelen og hårsekkens åpning og føre til enda flere kviser. 

  • Får jeg flere kviser og hudormer av å være i solen?

    Studier viser at ultrafiolett stråling (UV) har liten eller ingen effekt på akne. Med tanke på at store mengder UV-stråling skader huden, anses ikke soling å være en bra måte å behandle kviser og hudormer på. 

  • Bør man unngå sjokolade og fet mat?

    Visse studier viser at mat med høy GI (glykemisk indeks), sjokolade og melkeprodukter kan føre til flere kviser og hudormer. Det kreves dog mer omfattende studier for å konstatere at kosthold er en årsak til akne. 

  • Skal man klemme på kviser og hudormer?

    Nei. Å klemme på kviser eller hudormer øker risikoen for betennelse. Dette fører til at aknen blir verre. 

  • Hvor ofte bør man vaske seg?

    Akne kommer ikke av dårlig hygiene. Man bør vaske ansiktet med mild såpe morgen og kveld. Å vaske seg oftere fører ikke til mindre kviser og hudormer. 

  • Hvordan blir jeg kvitt kviser og hudormer?

    For å motvirke og forebygge akne, bør man unngå å dekke over kviser med sminke, fete kremer eller fete oljer som kan forverre problemene. Overdreven vasking fører ikke til mindre kviser. Det holder å vaske ansiktet med mild såpe to ganger om dagen.

    Om man har moderat eller alvorlig akne kan det være nødvendig å behandle med reseptbelagte produkter. Da må man gå til lege. 

    Se vår kvisetest her på Hudguide.no

  • Smitter kviser og hudormer?

    Akne / kviser smitter ikke. Dette er en myte. Bakteriene som forårsaker kviser finnes naturlig i huden hos alle mennesker. 

  • Hva er forskjellen på kviser og hudormer?

    Når utgangen for talgkjertel og hårsekk tilstoppes av hud og talg, dannes hudormer. Dersom bakterier vokser til og det oppstår en betennelse, dannes en kvise. Hudormer kan f.eks. bli betent og bli til en kvise dersom man klemmer på den. 

  • Hvorfor får man kviser og hudormer?

    Nesten alle tenåringer får akne, ca 15 til 20 % får middels til alvorlig akne. Akne er delvis arvelig. Det er større risiko for å få akne dersom en av foreldrene har hatt alvorlig akne i tenårene. Det er uvanlig at barn med foreldre som ikke har hatt problemer med akne i tenårene, selv får alvorlig akne. 

    Visse legemidler gjør at man kan få problem med akne, som f.eks. steroider, testosteron, litium og prevensjonsmiddel som kun inneholder gestagen. Visse studier tyder på at mat med høy GI (glykemisk indeks), sjokolade og melkeprodukter kan føre til at man får mer kviser og hudormer. Det kreves dog mer omfattende studier før man kan fastslå at kosthold er en årsak til akne. Kviser og hudormer kommer ikke av dårlig hygiene. Overdreven vasking hjelper ikke. Det holder at man vasker seg med mild såpe morgen og kveld. 

Grafikk av to personer som har kviser og som ikke vet hvorfor de har det

Test deg selv! Trenger du kvisebehandling?

Av og til trenger akne reseptbelagt behandling. Vår kvisetest tar bare noen minutter og avgjør om du bør søke hjelp for dine kviser.

Ta testen

Du forlater nå hudguide.no

Du forlater nå den norske Viatris siden for et annet Viatris-tilknyttet nettsted eller tredjepartsnettsted som er ansvarlig for innholdet, inkludert overholdelse av retningslinjene som gjelder i visse områder. Koblinger til Viatris tilknyttede nettsteder og tredjeparts nettsteder tilbys som en ressurs for våre besøkende og kan ikke styres av de samme forskriftskrav som gjelder for dette nettstedet. Tilknyttede tredjeparts nettsteder er underlagt deres egne vilkår og kunnskaper og praksis om databeskyttelse. Hvis dette tredjeparts nettsted er underlagt andre lands lover, kan forskriftskrav, krav til databeskyttelse eller medisinsk praksis avvike mellom land, og informasjonen som er gitt der, er kanskje ikke egnet for bruk i ditt land.
Sist oppdatert den:  01.08.2022