Soleksem | Hudguide
Soleksem

Soleksem

Soleksem er en reaksjon på solens UV-stråler. Det er vanlig nå på vår og forsommer når huden er blekest, eller når man drar til utlandet og utsettes for sterkere sol enn det man er vant til. Dette skyldes at huden ikke utsettes for sterk sol på vinteren og nå blir utsatt for sol igjen. Ofte får man soleksem etter å ha brent seg kraftig for så å begynne å sole seg igjen. Mennesker med lys og følsom hud får oftere problemer enn andre og symptomene på soleksem kan gjerne komme flere dager etter du har solt deg. ²³

Symptomer på soleksem 

Soleksem vises som røde prikker eller blemmer som oppstår etter soling. Man kan få svie og bli rød. I mange tilfeller blir utslettet flammende og klør kraftig. Det er vanlig å få soleksem i ansikt, på armene og brystet, men soleksem kan oppstå over hele kroppen. Man rammes oftere i ansiktet fordi det ikke er beskyttet av klær og huden er tynnere og mer følsom.

Mennesker med lys og følsom hud har større risiko både for soleksem og hudkreft på grunn av sin hudtype.²⁹ Det finnes ulike hudtyper med ulike forutsetninger som du kan lese mer om her på Hudguide.

Behandling av soleksem 

Dersom man unngår å være i solen, vil soleksemet forsvinne av seg selv i løpet av en uke. Man må selvfølgelig tenkte seg om før man brenner seg og bruke høy solfaktor og unngå solen mellom klokka 12 og 15  på dagen når sola er som sterkest. Dette gjelder spesielt dersom man har følsom eller lys hud.²⁹

Om man har kraftig soleksem bør man ta kontakt med fastlege.²³ Man bør også ta kontakt med fastlege dersom man har en solskade som er større enn en håndflate. 

Andre typer eksem

Referanser

²³ Norsk legemiddelhåndbok. Legemiddelhandboka.no

²⁹ Kreftforeningen.no

Informasjonen som gis på våre nettsider er av generell karakter og kan ikke erstatte rådgiving av lege eller annet kvalifisert helsepersonell

 

Soltest

Test solvanene dine!

Huden er kroppens største organ. Hos en voksen person er huden nesten to kvadratmeter stor og veier ca 3 kilo. Hudens tykkelse varierer fra en og en halv, til fire millimeter tykk1.

Ta testen her!

Du forlater nå hudguide.no

Du forlater nå den norske Viatris siden for et annet Viatris-tilknyttet nettsted eller tredjepartsnettsted som er ansvarlig for innholdet, inkludert overholdelse av retningslinjene som gjelder i visse områder. Koblinger til Viatris tilknyttede nettsteder og tredjeparts nettsteder tilbys som en ressurs for våre besøkende og kan ikke styres av de samme forskriftskrav som gjelder for dette nettstedet. Tilknyttede tredjeparts nettsteder er underlagt deres egne vilkår og kunnskaper og praksis om databeskyttelse. Hvis dette tredjeparts nettsted er underlagt andre lands lover, kan forskriftskrav, krav til databeskyttelse eller medisinsk praksis avvike mellom land, og informasjonen som er gitt der, er kanskje ikke egnet for bruk i ditt land.
Sist oppdatert den:  01.08.2022