Hvordan sole seg på en sikker måte? | Hudguide
Solguide

Solguide – hvordan sole seg trygt

Det er viktig å være forsiktig i solen. For mye soleksponering er den vanligste årsaken til hudkreft4.

Hudfarge spiller en viktig rolle. En med en lys hudtype, som blir lett solbrent, og hud med fregner og mange føflekker, kan ha økt risiko for hudkreft. Totalt sett har vi i dag endrede solvaner som har ført til mer solbrenthet. Solbrenthet anses som den viktigste årsaken til malignt melanom, føflekk-kreft1. Andre former for hudkreft skyldes opphopning av UV-stråling over tid, det vil si den totale tiden solens stråler har påvirket huden. Det betyr at de som er mye i solen over tid (gjennom hele livet) uten god solbeskyttelse har en stor risiko for å utvikle hudkreft1.

Følgende er viktig: 

  • Unngå soleksponering mellom klokka 12 og 15 i sommerhalvåret, spesielt om du har lys eller følsom hud1,4
  • Bruk solhatt, solbriller og kle på deg dersom du er i solen1
  • Bruk solkrem med høy solfaktor4
  • Unngå solarium1
  • Barn bør beskyttes ekstra godt mot solen ettersom barnets hud er ekstra følsom5
  • Følg med på føflekkene dine og eventuelle hudforandringer, undersøk alle sår som ikke gror7
  • Ta kontakt med lege dersom du føler deg usikker eller urolig,5,7

Det er viktig å være forsiktig i solen. Likevel har solen i små mengder, en positiv effekt. Sollys spiller en viktig rolle i dannelsen av D-vitamin i huden6. D-vitamin er viktig for en normal vekst og benstruktur6. Særlig eldre som ikke er i solen har en større risiko for benskjørhet og benbrudd enn de som oppholder seg i solen regelmessig6.  

Solfaktor

SPF – solfaktor – angir hvor lenge du kan oppholde deg i solen før du blir rød i forhold til om du ikke bruker solfaktor³. Det betyr at om du uten beskyttelse blir rød etter å ha vært i solen i ti minutter, vil bruk av solfaktor 6 gjøre at du kan oppholde deg i solen 6 ganger lengre, dvs i en time, uten å bli brent. Dette under forutsetning at du smører et tilstrekkelig tykt lag og at du ikke bader uten å smøre deg igjen.

Bruk alltid solkrem som beskytter både mot UVA og UVB. Klær beskytter også mot solens stråler1.

Hvordan bruke solkrem med solfaktor på riktig måte

  • Smør deg inn minst 30 minutter før du skal i solen4
  • Smør jevnt og rikelig - en håndfull krem til en kropp8
  • Smør deg en halvtime før du skal ut i solen og gjenta smøringen i løpet av dagen (spesielt etter bading) 8
  • Vær nøye med utsatte områder som lepper, nese, øre og hals, og smør hodebunnen hvis du er skallet8
  • Smør deg med en fuktighetskrem eller after sun etter soling8 

Referanser

1: Kreftforeningen.no, Hudkreft, Oppdatert 15. november.2019

2: Store medisinske leksikon- Medisin-Fordøyelsessystemet-Ernæring-vitaminer, skrevet av: Birger Svihus, sist oppdatert: 21. februar 2019

3: Braun- Falco et al. Dermatology, Springer Verlag, second edition 2000: Sunscreens 1735-36.

4: vitusapotek – Solbrenthet, sist oppdatert September 2019

5: Helsenorge.no – Solbeskyttelse – Barn og Sol, sist oppdatert 09.02.2018

6: Holick M.F. Sunlight and vitamin D for bone health and prevention of autoimmune disease, cancers, and cardiovascular disease. Am J Clin Nutr 2004; 80(suppl): 1678S-88S

Helsenorge.no – Hudkreft, sist oppdatert 30.09.2019

vitusapotek.no – Solkremguide, sist oppdatert Mai 2018


Informasjonen som gis på våre nettsider er av generell karakter og kan ikke erstatte rådgiving av lege eller annet kvalifisert helsepersonell

 

 

 
Soltest

Test solvanene dine!

Huden er kroppens største organ. Hos en voksen person er huden nesten to kvadratmeter stor og veier ca 3 kilo. Hudens tykkelse varierer fra en og en halv, til fire millimeter tykk1.

Ta testen her!

Du forlater nå hudguide.no

Du forlater nå den norske Viatris siden for et annet Viatris-tilknyttet nettsted eller tredjepartsnettsted som er ansvarlig for innholdet, inkludert overholdelse av retningslinjene som gjelder i visse områder. Koblinger til Viatris tilknyttede nettsteder og tredjeparts nettsteder tilbys som en ressurs for våre besøkende og kan ikke styres av de samme forskriftskrav som gjelder for dette nettstedet. Tilknyttede tredjeparts nettsteder er underlagt deres egne vilkår og kunnskaper og praksis om databeskyttelse. Hvis dette tredjeparts nettsted er underlagt andre lands lover, kan forskriftskrav, krav til databeskyttelse eller medisinsk praksis avvike mellom land, og informasjonen som er gitt der, er kanskje ikke egnet for bruk i ditt land.
Sist oppdatert den:  01.08.2022