AllmennhetHelsepersonell
Hudkreft

Generelt om hudkreft

De sterke strålene fra solen, påvirker hudens immunforsvar og forårsaker celleskader i huden. Skadene kan utvikles til unormale celleforandringer og videre føre til hudkreft. Det finnes mange ulike typer hudforandringer, men den alvorligste typen er malignt melanom. Malignt melanom rammer ca 1300 nordmenn hvert år.

Hudkreft deles inn i to grupper: malignt melanom og ikke-melanom. Plateepitelkreft og basaliom er to typer ikke-melanome hudforandringer som rammer rundt 25 000 nordmenn hvert år. Aktinisk keratose, forstadiet til plateepitelkreft, er estimert til å ramme ca 50 000 nordmenn hvert år.

Hudkreft utvikles normalt sent i livet og det er uvanlig at barn blir rammet. Samtlige former for hudkreft er mulig å kurere dersom de oppdages tidlig. 

Symptomer 

De vanligste symptomene på hudkreft, er ulike typer hudforandringer. Malignt melanom er som regler flate, brunsorte flekker i ulike former. Symptomene på plateepitelkreft kan være flassende flekker eller en knute i huden. Den kan være hudfarget eller ha ulike røde nyanser. Området som er angrepet kan være flassende og/eller ha sårdannelse. Den vanligste formen for basaliom er en rød flekk eller knudrete hud, men kan opptre i ulike former. Basaliomet forekommer oftest på hudområder som vanligvis er utsatt for sol, som f.eks. ansikt, isse, bryst eller håndrygg (håndoverflaten). 

Aktinisk keratose (solar keratose) er ikke klassifisert som hudkreft, de opptrer som en eller flere brunrøde, flassende flekker, som regel et par millimeter i diameter. Siden ubehandlet aktinisk keratose kan føre til utvikling av plateepitelkreft, er det viktig å behandle denne formen for hudforandring.  

Årsaker til hudkreft

For både malignt melanom og de ikke-melanome hudkrefttypene som aktinisk keratose, er uforsvarlig soling en sterk årsak til at sykdommen utvikles. Derfor er det viktig å være nøye med dine solvaner, og alltid beskytte deg mot direkte sollys. Mer om dette kan du lese i vår solguide.

Behandling av hudkreft

Hudkreft er en alvorlig sykdom. Heldigvis kan alle formene for hudkreft behandles, vanligvis gjennom kirurgisk inngrep der tumoren fjernes. Andre behandlingsmetoder er frysebehandling, skraping, lysbehandling eller egenbehandling med krem.

Jo tidligere hudkreft oppdages og behandles, jo større er sjansen for en god prognose. Derfor er det viktig å ta kontakt med fastlegen dersom du har eventuelle symptomer. 

Les mer

Her på Hudguide.no har vi samlet informasjon om tre vanlige hudtumorer, klikk på lenkene nedenfor for å lese mer.

Soltest

Test solvanene dine!

Ved å svare på spørsmålene i vår soltest, får du svar på om du soler deg forsvarlig eller om du bør endre dine solvaner.

Ta testen her!

Ta vare på huden din!

Det er viktig å ta vare på og studere huden for å tidligst mulig kunne oppdage eventuelle problemer. Her kan du lære mer om hva du bør se etter.

Les mer her